top of page
Zoeken
  • Bouwwerken Nicola

Wat zijn de verschillende stappen bij het metselen van een nieuwbouw?

Van fundering tot droomhuis

Bij het metselen van een ruwbouw komt heel wat kijken. Hebt u een beeld van uw droomhuis in uw hoofd, maar weet u helemaal niet hoe dit ooit tot stand zal komen? Lees dan hier over de verschillende stappen die worden gevolgd bij het metselen van een woning, vanaf de fundering over de ruwbouw tot de afwerking van de gevel.

afwerking gevel met padoekhout

Fundamenten en structuur

Nadat u bent langsgegaan bij de architect gaat u op zoek naar een gespecialiseerd aannemer zoals Bouwwerken Nicola. Nu kunnen alle graafwerken voor funderingen en rioleringen beginnen. Eens deze graafwerken zijn uitgevoerd, wordt de fundering gegoten zodat straks op een stabiele basis kan worden gebouwd. Alle lijnen van de buitenmuren en binnenmuren worden uitgetekend aan de hand van de bouwtekening en plannen, zodat de aannemer weet waar hij moet starten.


Materialen en grondstoffen

De aannemer bestelt de nodige grondstoffen en materialen aan de hand van de plannen van de architect. Met touwtjes worden alle structuren aangeduid zodat mooi recht kan worden gebouwd. De metser maakt mortel en controleert de bakstenen voor de binnenmuren en daarna kan het leggen van de eerste steen beginnen.


Steeds waterpas

Met behulp van het uitzetten van touwtjes, een waterpas en laser worden mooie rechte muren gemetseld. De binnenmuren worden in grote bouwstenen uitgevoerd en voor de gevel wordt, afhankelijk van de keuze van de klant, een mooie gevelsteen gebruikt. Tussen binnenmuur en gevel wordt isolatie in de spouw aangebracht. Uiteraard kan de uitvoering van de buitenmuur ook in crepi of met een gevelbekleding gebeuren. Dat hangt af van uw stijl en van de besprekingen met de architect.


Uitharden en afwerken

De mortel moet rustig uitharden alvorens met de volgende stappen verder te gaan. Dit zal sterk afhangen van de weersomstandigheden. Om uw woning de gewenste uitstraling te geven, komt doorgaans ook een voeger langs. De voegen van de gevelstenen worden namelijk proper opgevuld met een gekleurde specie naar keuze.


Afwerken woning

Nadat deze ruwbouwwerken uitgevoerd zijn kan de woning worden afgewerkt: een dak wordt geplaatst, de elektricien komt langs, er worden ramen en deuren in de woning gezet, binnenmuren worden bepleisterd en vloeren gelegd. Als laatste worden keuken en badkamer geplaatst en mag u aan de slag met decoreren en verhuizen.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page